Monday, January 13, 2014

Watch out! Dangerous ingredients in our cosmetics!




Hello! Aj vy ste sa niekedy zamýšľali, čo všetko znamenajú tie ťažko vysloviteľné ingrediencie vo vašich krémoch a v kozmetike všeobecne? Ja som to túžila zistiť už dávnejšie. Čo ma však k tomu nakoniec prinútilo, bolo vidieť slogany ako bez silikónov, parabénov, ftalátov. Človeka to spraví zvedavého a nakoniec po tomto mini výskume môžem povedať, že som oficiálne paranoidná a nákup kozmetiky mi bude trvať ešte dlhšie. Na strane druhej teraz nielen, že chcem, ale aj musím byť ku svojej kozmetike právom vyberavá. Nejde tu len o cenu, značku, vôňu, imidž. Ide tu o zdravie a áno použijem to: "Zdravie je len jedno!" :) Tak ako sa zodpovedne staviame k viacerým veciam, mali by sme sa aj k našej kozmetike, hlavne, ak je zdraviu nebezpečná.  

Do pozornosti, okrem iných, udávam petro-chemikálie, ktoré (aspoň sa domnievam) môžem z veľkej časti viniť za negatívne účinky, ktoré moju pleť zhoršili než zlepšili! Na záver článku udávam pár najmenej škodlivých variantov, ktoré som objavila. :) 

Plus veľmi dobrá stránka v článku, ktorá Vám pomôže pri vyhľadávaní bezpečnej kozmetiky.
Navštívte stránku vosvetežien.sk a stiahnite si šikovný malý zoznam týchto ingrediencii, aby ste to mali vždy poruke. :) 
A teraz go study! 

Zoznam najnebezpečnejších nižšie.. :)


Parabény – methylparaben, propylparaben, ethylparaben, butylparaben a iné s koncovkou -parabén. Parabény môžu byť príčinou porúch v hormonálnom systéme. V kozmetike sa používajú ako konzervačné látky, ktorých žena môže príjať približne 50 mg denne práve prostredníctvom kozmetiky!

BHA (butylated hydroxyanisole) a BHT (butylated hydroxytoluene) – môžu spôsobiť alergie, negatívne vplývať na hormonálny systém a byť karcinogénne. BHA je už Európskou úniou zakázané používať ako parfémovú zložku v kozmetike.

PEG (polyethylglykoly) – PEG ethylene oxide a 1,4-dioxane. Butylene glycol, propylene glycol, polyoxyethylene, a všetko, čo končí -eth alebo -oxynol, patriac do tejto skupiny, sú rovnako nebezpečné. Zvyšujú priepustnosť kože, a tým umožňujú lepšiu absorpciu produktu. PEG-y sú uvedené ako možný karcinogén a môžu byť rizikové pre nervový systém. 

Lauryl a laureth sulfáty – medzi najčastejšie lauryl a laureth sulfáty, s ktorými sa môžete v kozmetike stretnúť je sodium lauryl sulfatesodium laureth sulfate. Vyskytnúť sa môžu aj ammonium lauryl sulfate, ammonium laureth sulfate. Ich prítomnosťou v kozmetike môže prísť k podráždeniu očí, pokožky a dýchacích ciest.

Petro-chemikálie - mineral oil, petrolatum, paraffin, petroleum distillate, mineral jelly a petroleum jelly sú chemikálie, ktoré upchávajú póry a negatívne vplývajú na prirodzenú schopnosť pokožky vylučovať z tela toxíny.


Ftaláty –  môžu škodiť vývinu nenarodeného dieťaťa a oslabiť plodnosť ženy. Sú častou súčasťou „fragrance“; parfumovej zložky, čo veľa kozmetických značiek považuje za firemné tajomstvo, a tak nie sú konkrétne uvedené. Ak sa v ingredienciách predsa udávajú, tak potom s koncovou -phthalate alebo ako skratky DEHP a DBP. Najlepším pravidlom ako sa vyhnúť ftalátom sú výrobky označené ako „unscented“/bez vône alebo čím menej kozmetika vonia, tým je pravdepodobná koncentrácia nebezpečných látok menšia. Ďalšou radou môže byť francúzska kozmetika Corine de Farme, ktorá sa nachádza už aj na slovenskom trhu v sieti DM drogérie. Corine de Farme je hypoalergénna kozmetika sľubujúca absenciu ftalátov, parabénov a phenoxyethanolu. (Vlastním, a zatiaľ chválim. Čoskoro recenzia! :))

Anolamidy – chemikálie so skratkami MEA, TEA, DEA sú považované za karcinogénne. Používajú sa do prípravkov na ich krémovú konzistenciu.

Siloxány – patria sem cyclotetra-siloxane, cyclopenta-siloxane, cyclohexa-siloxane. Spojením týchto D4-,D5-,D6-siloxane vzniká cyclomethicone, taktiež vyskytujúci sa v kozmetike. Škodí pečeni a môže narušiť hormonálny systém.

Formaldehyd – je vysoko karcinogénny. Európska únia nepovoľuje vyššiu koncentráciu ako 0,05 %. Ak je táto koncentrácia nedodržaná, musí etiketa informovať o výskyte formaldehydov v produkte. Patria sem DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, methenamine, quaternium-15, a sodium hydroxymethylglycinate. Aj keď nie je povolená vyššia hranica ako 0,05%, ale vezmite si, že ak máte niekoľko kozmetických prípravkov s obsahom formaldehydov, 0,05% plus 0,05% plus ďalšie a ďalšie... to tiež nie je ideálne. 

PPDp-phenylenediamine sa nachádza najmä v trvalých farbách na vlasy a môže spôsobiť alergickú reakciu a zvýšiť riziko rakoviny.


! V závislosti od výrobných procesov môžu byť PEG-y, Petro-chemikálie, Lauryl a Laureth sulfáty kontaminované ethyl oxidom, známym ľudským karcinogénom, a 1,4-dioxane, možným karcinogénom. Nikde v ingredienciách sa neudáva ich úspešné odstránenie po výrobnom procese. !

http://www.ewg.org/skindeep/ - spomínaná stránka pre rýchle a spoľahlivé vyhľadávanie bezpečnej kozmetiky. Táto stránka Vám uvedie aké zložky a ako veľmi nebezpečné zložky sa vo vašej kozmetike vyskytujú. 

Alternatívy: kozmetika Corine de Farme, Aloe Skin gél, mandľový olej od Natura House (pozor: oleje by mali byť lisované za studena!), výrobky od Lavera. Do pozornosti tiež dávam 2 stránky plné bio kozmetiky: 1. Naureus.sk - kuriér vraj za 1.99 e 2. ecco-verde.com

 Moiflame ;)



No comments:

Post a Comment